Skönhet i sin renaste form

Skönhet

Varför man egentligen använder värmeskydd till håret.

plattång

Idag använder nästan alla kvinnor och många män någon form av värmeverktyg till sitt hår. Det kan vara plattång,locktång, värmeborste,volymtång eller plattångsborste.

Och alla som varit till en frisör har fått höra att de ska använda värmeskydd. Att det är så viktigt. Många använder det också. Men inte alla förstår varför de faktiskt gör det.

Ett hårstrå ser, när man ser en förstorad bild, ut som ett sugrör med fjäll på. Som en smal och oöppnad kotte. Inuti röret finns det olika bindningar som håller ihop det. Som ett virrvarr av sockervadds-trådar som är olika tjocka och olika starka.

När ett hårstrå är opreparerat, alltså inte färgat,blekt eller permanentat. Då är hårets fjällskikt oöppnat. Ser alltså ut som en oöppnad kotte. Men när man preparerar håret med någon behandling bryts fjällen på ytan ut och ser ut som en öppnad kotte. Det är därför många upplever att håret känns fylligare efter en behandling som ex blekning. Hårstrået blir något grövre.

När man använder ett värmeverktyg smälter de tunna trådarna i strået som håller i hop det. Och det blir som ett ihåligt rör. Då är det bara ytskiktet som håller i hop hårstrået. Ifall man då prepararar håret med en färg,permanent eller blekning och bryter ut fjällskiktet, finns det inget kvar längre som håller i hop strået och det kan brytas och faktiskt ramla av. Ett värmeskydd lägger sig som ett filter på ytan av stråt och tar den värmepåverkan verktyget ger. På så sätt smälter inte bindningarna inne i strået. Därför rekommenderas heller aldrig en värme högre än 180 grader. Ett värmeskydd har svårt att skydda för högre grader än så.