Skönhet i sin renaste form

Skönhet

Vanliga hudåkommor och vad du kan göra åt dem

Vår hud kan drabbas av både det ena och det andra. Och medan somliga kan uppstå på grund av något vi kommit i kontakt kan andra saker till synes vara nästan helt orelaterat något alls. Här tittar vi på några av dessa och vad du kan göra åt dem. Antingen själv eller hjälp du kan söka för dem.

Pormaskar

Pormaskar är något väldigt allmänt känt idag, åtminstone till namnet. Vad det dock är i detalj är en por som blivit tilltäppt på något sätt. Detta kan vara av hudens egna talgproduktion, men även på grund av gamla hudceller eller helt enkelt smuts som fått legat kvar för länge. Talget som fortsätts produceras i huden bildar då en propp under blockeringen.De karaktäristiska svarta pormaskarna är en oxidation av talget i porens öppning och när man klämmer på dem kommer talget ut till synes som en liten mask.

Pormaskar brukar kunna vara ganska envisa och du ska alltid ha inställningen att det är ett mer långvarigt arbete som kommer att lösa detta problem, inte leta efter en snabb fix. BHA- eller AHA-syror kan ofta användas till god effekt, men det kommer även krävas att du håller efter din hud ordentligt framöver för att slippa återfall.

Milier

Milier är dock inte något som talas om lika ofta, trots att de inte på något sätt är ovanliga. Milier ser ut som små ljusa knottror på huden och många för dem kring ögonen eller på kinderna. Milier är vanligare bland de som har antingen torr eller fet hud, men de kan uppstå på alla hudtyper. De är inte farliga på något sätt och gör i regel varken ont eller kliar.

Enklaste sättet att bli av med milier är egentligen att vända sig en skönhetsklinik och låta dem lösa det. De försvinner nämligen inte av sig själv och du ska absolut inte försöka avlägsna dem på egen hand. Man vet dock att de kan uppstå på grund av felaktig hudvård. Att ta en titt på sin hudvårdsrutin och verkligen granska den ner på djupet kan därför vara en bra idé.