Skönhet i sin renaste form

Skönhet

Ta hand om dina fötter

Det är fötterna som får bära hela vår tyngd, men trots det så glömmer vi ofta bort att vårda dem.

fötter på rosor

För att fötterna ska må bra finns det mycket fotvård man kan göra hemma själv. I Aftonbladet kan vi läsa många intressanta tips på hur vi bäst ska vårda våra fötter.

Börja med ett fotbad

Det är alltid bra att börja med ett 38 graders fotbad. Ha fötterna i vattnet i ungefär tio minuter så de blir mjuka och skrubba fötterna med masserande rörelser under tiden.

Torka dem sedan och fila dem med den grova sidan av fotfilen. Smörj gärna in med en nagelbandskräm.

Klipp naglarna. Se till klippa rakt av, för om du klipper runt riskerar du att få nageltrång.

Tryck in nagelbanden försiktigt.

Polera naglarna. Använd den grova sidan av en tvåstegspolerare så att du får bort missfärgningar och döda hudceller. Smörj gärna in naglarna med en nagelolja.

Smörj in fötterna och torka sedan bort den överflödiga krämen med en bomullstuss.

Måla gärna naglarna med ett underlack först, för att skydda från missfärgningar och sedan med färgat lack, om du tycker att det är fint. För hållbarhetens skulle kan man avsluta med ett överlack.

Om du har medicinska problem

Man kan dock ha andra problem med fötterna och då bör man söka professionell hjälp av en fotvårdsspecialist. De har behandlingar anpassade efter dina problem. Nageltrång, fotvårtor, liktorn, kartnaglar och hälsprickor är bara några av de problem som kan uppstå på våra fötter och som kan vara jobbiga att tampas med. Där finns hjälp att få även för den som behöver inlägg eller särskilda skor.

Våra fötter är viktiga. De 25 ben, 57 leder och 108 små gummiband vi står på dagligen kan göra ont. Även om våra fötter mår bra så kan det vara skönt att skämma bort dem ibland. Se till att vårda dina fötter hemma regelbundet.