Skönhet i sin renaste form

Hälsa

Strukturera vardagen

VardagSom vuxen ställs man ofta inför faktumet att tiden i vardagen helt enkelt inte räcker till. Man måste både prioritera och planera för att kunna få ut så mycket som möjligt av den värdefulla tid som man har tillgänglig.

För annars riskerar man att känna sig otillräcklig, vilket i förlängningen kan leda till stressrelaterad ohälsa. För kroppen och själen kommer till slut sätta stopp om man inte vidtar åtgärder innan det sker. Upplever man hög stress i tillvaron så kan det vara bra att leja bort några av de dagliga sysslorna för att sänka stressnivån.

Först och främst bör man vara öppen för idén att man inte kan vara alla till lags och inte heller lika engagerad i allt i ens liv. Vågar man ta till sig denna tanke och anpassa livet därefter blir vardagen enklare. Man måste också våga planera in tid för vila och tid att göra saker för egen del. Detta kan låta främmande, speciellt för föräldrar till yngre barn eller om man lever med en strikt budget, men för att finna orken att hålla en struktur behöver alla människor vila och påfyllnad av energi och inspiration.

Om man verkligen har knappt med tid finns till och med möjligheten att göra en lista där man tillsammans med sin partner eller med hela familjen radar upp vad som är viktigast. Gör man denna process tillsammans med sina nära och kära så är chansen att de förstår vilka beslut som måste fattas i vardagen.

Därefter kan man gå in på varje punkt och se hur man strukturerar upp uppgiften på bästa sätt. Detta kan röra sig om att man gör en matlista för hela veckan och ser till att storhandla en gång i veckan. Det kan handla om att man har ett gemensamt städschema i hemmet så att man inte behöver fundera över vem som har ansvar för vad. Detta är även ett bra sätt att undvika konflikter.

Sist men inte minst är det viktigt att skapa en stämning i hemmet där man bli uppmuntrad och berömd för att hålla överenskommen struktur. Istället för att strukturen ska anses vara ett minimum och en självklarhet. Ett tack och ett leende kommer man långt med för att hålla strukturen i vardagen.