Skönhet i sin renaste form

Hälsa

Solens påverkan på huden

Sol

Att vistas i solen är alldeles underbart. Ett vanligt problem i Norden är dock att solen gärna gömmer sig onödigt mycket och ibland under långa perioder. Speciellt under höst och vinter.

När väl vår och sommar marscherar in så blir vi nordbor som tokiga och steker oss gärna i solen så mycket som möjligt. Med måtta så är solen mycket bra för kropp och själ. Solljuset innehåller mycket D-vitamin vilket är bra för att vi ska må psykiskt bra. Solljuset ger oss naturlig ljusterapi med andra ord.

Sedan är skönhet väldigt viktigt för många. Och som bekant påverkar solen huden. En jämn och fin solbränna är det ju många som strävar efter. Problemet med att vara för länge i solen är att huden kan få skador. Det är lätt hänt att man bränner sig och huden börjar flagna. Det rekommenderas att använda solskyddskräm med tillräcklig solskyddsfaktor. Vilken solskyddsfaktor som bör användas beror mycket på hur stark solen är och vilken hudtyp man har. Även om man vistas mycket i solen så bör man använda hög solskyddsfaktor. Det finns 6 olika hudtyper och hudtyp 1-4 är typiska för exempelvis européer. Hudtyp 1 och 2 är känsligare än 3 och 4. När det gäller hudtyper 5 och 6 så tål de solen mycket väl. Med andra ord krävs mindre solskyddsfaktor för människor som har hudtyp 5 och 6.

Det är oerhört viktigt att hur som helst använda solskyddskräm. Man blir inte brunare snabbare för att man inte använder solskyddskräm. Man blir snarare bränd snabbare.

Många vill bli bruna i solen men samtidigt skräms många av det faktum att det finns en risk för att få diverse hudsjukdomar. Men den som solar säkert och verkligen inte slarvar med solskyddskräm ska inte behöva oroa sig. Allting handlar om sunt förnuft, och kom ihåg att även skönhet har ett pris.