Skönhet i sin renaste form

Skönhet

Så långt kan ditt hår bli

långt hår_112416704

Det finns många där ute som försökt odla långt hår men aldrig verkar lyckas. Vad beror detta på och finns det något man kan göra åt det?

Vid ett givet skede växer omkring 85 procent av håret medan de resterade 15 procenten vilar, förbereds för att fällas eller är i processen av att fällas.och blir uttryckt från hårsäcken. Detta är den tredje av hårets tillväxtfaser och kallas för den telogena fasen. Denna fas varar kring 2-4 månader och det är dessa hår som ligger kvar på borsten efter man borstat håret. Under en vanlig dag tappar man normalt sett mellan 50 och 100 hårstrån.

Hårlängder varierar ju uppenbarligen mellan människor, och medan det finns utstickare som verkar kunna odla sitt hår ned till knävecken och längre är detta inget man ska jämföra sin egen hårlängd med. Dessa personer har inte nödvändigtvis en snabbare hårväxt utan en längre växtcykel. När växtcykeln når sitt slut slutar håret växa längre. Forskning i detta ämne säger att de flesta kan vänta sig allt mellan 30-90 cm hårväxt under sin växtcykel. Hårlängden man har i slutet på denna cykel kallas för terminallängden.

Skadat hår, kluvna toppar och liknande kan dock påverka hårets längd och bästa sättet att få reda på sin terminallängd är att hålla håret i god form tills man inte får det att växa längre. Anser man fortfarande att detta är för kort finns det så klart andra metoder som kan ge en lite extra längd.

Ens naturliga hårlängd är inte helt genetiskt, vilket betyder att man kan inte bedöma hur långt ens hår kan bli genom att titta på andra inom familjen. Det bästa är som sagt att verkligen ta hand om håret och vänta på tillväxtfasen att gå från sin början till sitt slut, vilket kan hålla på i upp till sex år. Östrogen förlänger även tillväxtfasen samtidigt som testosteron förkortar den, vilket är varför kvinnor i regel kan odla längre hår än män.