Skönhet i sin renaste form

Hälsa

Jeans

Upphovsmannen bakom dagens jeans var Levi Strauss, som skapade den berömda denimbyxan redan 1872. Levi´s, som är världens mest kända och sålda jeansmärke, har således en historia att falla tillbaka på.

Levi's Shop

Till en början tillverkades jeansen för guldgrävare, cowboys och andra med yrken som krävde att byxorna var extra slitstarka. Som ett komplement till detta hållbarhetstänkande förstärktes jeansen med nitar i stället för vanliga knappar.

Det tyg som användes då liksom nu, var ett franskt tyg som kallades denim (de Nimes – franska som betyder ”från Nimes”) som var extra slitstarkt. Denimtygets speciella egenskaper syns tydligt på de tvättade jeans som ska se slitna ut redan från början.

Idag är jeans ett allmänt accepterat plagg som kan användas i de allra flesta sammanhang och av alla åldersgrupper. Män använder till exempel gärna jeans tillsammans med kavaj och en skjorta som är uppknäppt i halsen. Särskilt inom high-tech industrin är jeans högsta mode bland de ledande figurerna. Steve Jobs, Apples tyvärr nu bortgångne vd, använde alltid jeans med polotröja vid sina bejublade presentationer.

Jeanstyg används också i andra typer av plagg än byxor; exempelvis damkjolar, väskor, shorts och jackor.

Färg

Den klassiska jeansfärgen är blå, men även svart är vanligt. Män är betydligt mer konservativa vad gäller valet av färg än kvinnor. I tjejgarderoben hittar man jeansjackor, väskor och shorts i vitt, brunt, grönt och gult.

Modell

Som fritidsbyxa är jeans oöverträffat populär. Särskilt killar kanske då inte fäster alltför stort avseende vid utseendet. Bedömningen blir dock annorlunda om man bär dem tillsammans med kavaj på jobbet eller är på krogen i goda vänners lag. Jeans av god modell och perfekt passform kostar en slant. Man köper lika mycket mode som kvalitet och det syns på priset.

Köpa jeans

Det går utmärkt att hitta jeans av bästa märke på nätet. På Shopalike till exempel hittar man alla typer av jeansplagg i alla storlekar. Vill du inte betala fullpris, har vi tidigare tipsat om hur du hittar snygga kläder till ett lägre pris.

Svenska företag som Acne, Diesel och Cheap Monday, har varit mycket framgångsrika med att lansera jeans internationellt. I de flesta välsorterade butiker i Sverige kan du också hitta det senaste jeansmodet.