Skönhet i sin renaste form

Hälsa

Baksidorna med rökning

Att rökning är dåligt för hälsan är något som de flesta är väl medveten om i dagens samhälle. Förr kunde man skylla på okunskap och fortsätta att röka, men med tanke vilka massiva kampanjer som förts mot användningen av tobak i olika former och hur mycket information som finns tillgänglig om de skador som kan uppstå är det inte längre en ursäkt. I dagsläget står det till och med direkt på paketen att rökning skadar hälsan allvarligt och att rökning dödar. Tydligare än så kan det inte bli.

Rökning- skadligt för hälsan

Det är aldrig för sent att sluta

Det enda man som rökare kan trösta sig med är att det finns hälsovinster att inkassera om man väljer att sluta även om man rökt mycket länge. Även om det kan dröja flera år innan risken för vissa sjukdomar minskar gäller bättre sent än aldrig när det kommer till rökning.

Idag finns mycket hjälp att få för att sluta med sin rökning. Vi har försökt lisa en del av den hjälp som finns idag.

  • Stödgrupp på den Vårdcentral du tillhör
  • Nikotinplåster och Nikotintuggummi
  • E-cigarett

Just e-cigarett kan behövas förklaras lite mer. En elektronisk cigarett är till skillnad från  en vanlig cigarett helt utan nikotin. Röken som inhaleras och utandas från en elektronisk cigarett består endast av vattenånga. En e-cigarett är därför ett mycket bra sätt att sluta röka, du får ha kvar vanan med att hålla i en cigarett men samtidigt ta bort de farliga ämnena som du andas in. En sida som som säljer e-cigaretter är e-ciggen.com, ett företag med ett stort sortimentet av hälsosamma E cigaretter, du hittar deras sida här.

Rökningens effekter

När man tänker på sjukdomar som kan drabba dem som använder tobak i någon form så är cancer i lungorna oftast det som kommer höst upp på listan. Men det finns en lång rad av sjukdomar som kan kopplas till rökning där man bland andra finner cancer i urinblåsan, stroke i hjärnan, benskörhet och magsår. Det gemene man kanske inte vet är vilken påverkan rökningen har på hyn. För den som rökt stora delar av sitt liv kommer före sina jämnåriga att ådra sig dålig hy och rynkorna i hela ansiktet kommer att vara mer påtagliga. Det som inte syns lika enkelt för omgivningen är att huden över hela kroppen påverkas på samma sätt som hyn i ansiktet. Forskning visar att huden på de ställen som inte nås av solljus till vardags får skador som är direkt relaterade till antal ciggaretter som personen röker. För den som inte är insatt kan man tro att detta är en lång process men man kan se skillnader mellan rökare och icke rökare efter endast en kort tid.